Buteyko ademhaling

Konstantin Buteyko (1923-2003)

Buteyko was een arts die tijdens zijn studie geneeskunde de ademhaling van zieke mensen onderzocht. Hij stelde vast dat de ademhaling van zieke veel dieper was dan die van gezonde mensen. Hierop vroeg hij gezonde personen diep te ademen. Dit leverde duizeligheid, misselijkheid, geluid bij het ademen, hoesten, hoofdpijn en zelfs flauw vallen op. Supergezonde mensen bleken aan een kleine ademteug genoeg te hebben.

Het succes van de Buteyko ademhaling therapie hangt volledig af van de zelfdiscipline en toewijding van de beoefenaar. Eens in de week een uurtje oefenen is zinloos. Deze methode vereist dagelijkse oefeningen en doorzettingsvermogen. Naast de toewijding en zelfdiscipline blijkt het doorzettingsvermogen een van groot belang omdat niet iedereen binnen een paar weken de verbetering ziet waar hij of zij op hoopte. Bij aandoeningen als astma kan je vrij snel verbetering ervaren maar complexe syndromen als CVS, fibromyalgie, auto-immuun aandoeningen en Lyme kan het heel lang duren. Maar als de ademhaling hierbij een rol speelt, wat nagenoeg altijd zo is, dan kan je dit oorzakelijke stuk niet op een andere manier oplossen dan met deze methode.

Ondanks dat je niet direct de snelle verbetering ervaart waar je op hoopte kan je toch relatief snel kleine stapjes gezondheidswinst ervaren. Helaas kan dat alleen als je consequent je niet laat ontmoedigen door de trage voortgang. Een ziekte die er jaren over heeft gedaan zich te ontwikkelen los je niet in een dag op. Maar je kan wel in één dag de eerste stap zetten en de dagen erop de volgende stappen.

De observaties van Buteyko leidde ertoe dat hij velen bronnen onderzocht met betrekking tot deze bevindingen. De kennis was daar maar nooit echt gekoppeld aan ziektebeelden. In zijn laboratorium onderzocht hij velen mensen met klachten en ontdekte dat zeker 150 ziektebeelden gepaard gaan met een vorm van chronische hyperventilatie. Als de ademhaling binnen de norm valt verdwijnen deze ziektebeelden.


Waar Buteyko achter kwam was dat de oorzaak van deze ziekte niet een gebrek aan zuurstof was maar een gebrek aan koolzuurgas. We kunnen met heel weinig zuurstof overleven maar als de CO2 te laag wordt in de longblaasjes ontstaat gezondheidsverlies. In veel gevallen is dit omkeerbaar met een ademhalingstraining.

De voornaamste stelling van Buteyko is dat "de oorzaak van veel ziekten een tekort aan koolzuurgas is. Dit tekort ontstaat door chronische hyperventilatie".

Of met andere woorden een te volle ademhaling. CO2 zit in de lucht in lage hoeveelheden en we maken het zelf via ons metabolisme, als voeding omgezet wordt tot energie. Een koolhydraat bijvoorbeeld wordt in een cel afgebroken tot die delen waaruit het woord werd opgebouwd. Kool verwijst naar C02 en hydraad naar water wat is opgebouwd uit waterstof en zuurstof atomen. Wat we eten en wat ons metabolisme voedt levert dus CO2 op. Het zuurstof dat blijft gebonden aan waterstof als water. De CO2 hebben we nodig om de ingeademde zuurstof dat in de longen gebonden wordt aan onze rode bloedlichamen weer los te koppelen op de plekken in je lichaam waar dat nodig is. Bij te weinige CO2 blijft de zuurstof gekoppeld aan ons hemoglobine en komen onze lichaamsweefsels tekort.


Als we zelf dit CO2 maken hoe kan dat dit tekort ontstaan. Buteyko zag dat snel in, door te diep te vol en te veel te ademen blazen we al die kostbare CO2 uit onze longblaasjes. Om ons lichaam optimaal te laten functioneren hebben we 7% koolzuurgas in de longblaasjes nodig. Dit stimuleert een goede stofwisseling.

De Buteyko methode kan je leren bij een Buteyko specialist. Mensen die opgeleid zijn via de orginele methode zijn verenigt in de VBT. Aan het hoofd van de opleiding tot Buteyko specialist staat Masha Anthonissen-Kotousova. Masha leerde de Methode nog van Buteyko zelf en introduceerde deze in Nederland. Ze is de Nederlandse afgezant van de Buteyko kliniek in Moscow.