Buteyko ademhaling

Konstantin Buteyko (1923-2003)

Ademhalingstherapie kan een prima ondersteuning zijn bij allerlei lichamelijke en emotionele genezingsprocessen. Er zijn heel veel verschillende uitingsvormen hiervan; maar niet iedere vorm is geschikt om mee te beginnen. De meest evidence based vorm is de Buteyko methode en deze heeft een wetenschappelijke grond.

Konstantin Buteyko (1923-2003) was een Oekraïense arts en medisch onderzoeker die later werkzaam was in Rusland. Tijdens zijn studie geneeskunde onderzocht hij de ademhaling van zieke mensen. Hij stelde vast dat de ademhaling van zieke mensen veel dieper was dan die van gezonde. Hij vermoedde een verband. Hij vroeg gezonde personen een periode diep te ademen en dit leverde na een tijdje duizeligheid, misselijkheid, geluid bij het ademen, hoesten, hoofdpijn en zelfs flauwvallen op. Kortom ze kregen ziektesymptomen. Hij zag dat supergezonde mensen aan een kleine ademteug genoeg hebben en dat zij bovendien een gewoonte hadden om altijd door de neus te ademen. Minder ademen klinkt simpel, maar omdat bij veel mensen chronisch over ademen en ademen door de mond een gewoonte is geworden en dit veranderen blijkt moeilijker dan het klinkt.

Het succes van de Buteyko ademhaling therapie hangt volledig af van de zelfdiscipline en toewijding van de beoefenaar. Eens in de week een uurtje oefenen is zinloos. Deze methode vereist dagelijkse oefeningen en doorzettingsvermogen over een langere periode. Bij aandoeningen als astma kan je vrij snel verbetering ervaren maar complexe syndromen als CVS, fibromyalgie, auto-immuun aandoeningen en bij Lyme kan het heel lang duren. Maar als de ademhaling hierbij een rol speelt, wat nagenoeg altijd zo is, dan kan je dit oorzakelijke stuk niet op een andere manier oplossen dan met de ademhaling verbeteren.

Ondanks dat je niet direct de snelle verbetering ervaart waar je op hoopte kunt u toch relatief snel kleine stapjes gezondheidswinst ervaren. Een ziekte die er jaren over heeft gedaan zich te ontwikkelen lost u niet in een dag op. Maar u kunt wel in één dag de eerste stap zetten en de dagen erop de volgende stappen.


Het meest bekend is de Buteyko methode geworden door de snelle verbetering bij astma. Buteyko noemt zelf daarnaast 150 aandoeningen waarbij zijn protocol kan helpen. De voornaamste stelling van Buteyko is dat ‘de oorzaak van veel ziekten een tekort is aan koolzuurgas’. Dit tekort ontstaat door chronische hyperventilatie. Of met andere woorden een te volle snelle ademhaling. CO2 zit in de lucht in lage hoeveelheden en we maken het zelf via ons metabolisme als voeding omgezet wordt tot energie. Een koolhydraat bijvoorbeeld wordt in een cel afgebroken tot die delen waaruit het woord werd opgebouwd. Kool verwijst naar C02 en hydraat naar water wat is opgebouwd uit waterstof en zuurstofatomen. Wat we eten en wat ons metabolisme voedt levert dus CO2 op. Deze CO2 hebben we nodig om de ingeademde zuurstof, dat in de longen gebonden wordt aan onze rode bloedlichaampjes weer los te koppelen op die plekken in je lichaam waar dat nodig is. Bij te weinige CO2 blijft de zuurstof gekoppeld aan ons hemoglobine en komen onze lichaamsweefsels tekort. Hierdoor ontstaan vele klachten.

Sinds ik de Buteyko methode toepas bij mensen waarbij ik een verkeerde ademhaling test, merk ik dat dit een perfecte ondersteuning is bij de andere therapievormen die ik toepas. Het kort het behandeltraject in.

De Buteyko methode kan je leren bij een Buteyko specialist. Mensen die opgeleid zijn via de orginele methode zijn verenigt in de VBT.

Ik ben een volledig opgeleid Buteyko specialist volgens de originele methode.

Bent u geinteresseerd : Bel of mail voor een afspraak

Tel: 0031648184717

astridtanis@me.com