Hypnotherapie

One must still have chaos in oneself to be able to give birth to a dancing star

Friedrich Nietzsche

Hypnose

Iedereen kent hypnose wel vanuit de toneelhypnose van o.a. Rasti Rostelli; dat er vrij spectaculair uit kan zien. De toneelhypnotiseur werkt met een sterke trance waarbij de gehypnotiseerde ontvankelijk wordt voor suggestie. Dit heeft hypnose onterecht een twijfelachtige status bezorgd, die mensen af kan schrikken. Hypnose is eigenlijk niet heel erg buitenissig. Je bent vaker onder hypnose dan je beseft. Denk maar eens aan al die keren dat je dagdroomde, of even de tijd kwijt was.

Binnen de therapeutische vorm heb je de klassieke en moderne hypnose. In de klassieke hypnotherapie wordt de zeer diepe somnambule trance gebruikt, wat vergelijkbaar is met slaap. In de moderne hypnotherapie maken we gebruik van de Eriksoniaanse lichtere trance die vergelijkbaar is met dagdromen. De cliënt houdt ten alle tijden de regie en bepaalt wat er gebeurt. De langzamere alfagolven in het brein nemen de overhand zodat de client dichter bij onderbewuste processen komt en inzichten krijgt die je in een meer wakkere staat over het hoofd ziet.

De HBO opgeleide hypnotherapeut leert in een vierjarige studie verschillende trancetechnieken waarmee je problemen inzichtelijk kunt maken en kunt verwerken.

Milton Erikson wordt wel gezien als de vader van de moderne hypnotherapie. Hij was een meester in het gebruik van hypnotisch taalgebruik. Bandler en Grindler onderzochten zijn taalgebruik en gebruikten dit om Neuro Linguistisch Programeren NLP te ontwikkelen. Binnen NLP werk je ruimtelijk en met je ogen open. Ook hierbij ontstaat een lichte trance. Deze vorm kan voor mensen die beweging nodig hebben heel nuttig zijn.

Hypnose wordt vaak gezien als verwant aan psychotherapeutische technieken maar daar is het niet ontstaan. Het komt oorspronkelijk voort uit de geneeskundige praktijk van de achttiende eeuw. De werking van hypnose was zo spectaculair dat al snel neurologen erin geïnteresseerd raakte en later psychologen. Medische hypnotherapie dat nu in opmars is, kan je dus zien als teruggaan naar de bron.

Medische hypnose wordt veelal ingezet als er lichamelijke klachten zijn die wel of niet verklaarbaar zijn. Het kan als behandeling op zichzelf staan of als ondersteuning bij reguliere behandelingen. Er bestaan binnen de hypnotherapie veel trancetechnieken zoals regressie, reïncarnatie, NLP, imaginatie, autogene training, zelfhypnose, etc. Het effect van andere vormen van therapie, zoals Energetische Psychotherapie, Cognitieve Gedragstherapie, delenwerk en Brainspotting kan vaak worden versterkt wanneer dit wordt gecombineerd met therapeutische trance. Hypnotherapie is zowel een op zichzelf staande behandelmethode als een waardevolle ondersteuning voor de reguliere en complementaire geneeskunde. Vormen van medische hypnose zijn inzetbaar bij Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), oncologie, histamine intolerantie, overgewicht en ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten)

Hypnose heeft een heel gunstige invloed op bijvoorbeeld het prikkelbaar darm syndroom. Dat is inmiddels evidence based. In mijn praktijk kunt u een behandeling hiervan krijgen die bestaat uit een intake opgevolgd door 6 tot 12 sessies. U krijgt hierbij hypnose sessies mee naar huis die u thuis kunt herhalen.

Bij histamine intolerantie heeft stress ook een negatieve invloed. Ook hierbij kan een hypnotisch behandeltraject uitkomst bieden.

Carl Simonton ontdekte dat psychische begeleiding en met name meditatie en hypnose ondersteunend werken bij oncologische behandelingen.

Multisysteemziekten als Lyme en CVS kunnen erg traumatisch zijn; zeker vanwege het onbegrip en de vele misdiagnoses die mensen krijgen. Psychische begeleiding en hypnose kan hierbij zeker ondersteuning bieden. De ondersteuning hierbij kan een onderdeel uit maken van een uitgebreidere behandeling waarvan voeding, immuun- en neuro regulerende oefeningen en ademhalingsoefeningen deel uitmaken.


Bent u geinteresseerd: Bel of mail voor een afspraak

Tel: 0031648184717

astridtanis@me.com

Buteyko