EFT

EFT is een vorm van energiepsychologie ook wel energetische psychotherapie (EP) genoemd. Er zijn verschillende soorten van EP die allemaal een ding gemeen hebben. Ze gaan uit van het lichaam als energiesysteem dat geblokkeerd en vervuild kan worden met energietoxinen. Chronische stress, herbelevingen, blokkerende overtuigingen, diffuse en concrete angsten, verslavingsgedrag en andere vormen van psychisch lijden, lichamelijke ziektes en allergieën kunnen zowel oorzaak als gevolg zijn van deze blokkades.

EP is een echte mind-body therapie. Gedachten kunnen vaak een emotionele respons geven in het lichaam, zoals bijvoorbeeld een benauwd gevoel, een trillerig gevoel, druk op de borst of het hoofd, slappe of trillerige ledematen etc. Tegelijkertijd kan een lichamelijke respons een gedachte oproepen. Vaak heeft dit te maken met in het neurologische circuit opgeslagen herinneringen. Energie psychologie heeft haar methoden om te zorgen dat een te sterke negatieve respons op deze herinneringen uitblijft. EFT doet dat door op de meridianen te werken. Door verschillende meridiaan punten in een bepaald ritme te bekloppen brengt u het energiesysteem in evenwicht. Als u tegelijkertijd denkt aan iets waar u doorgaans energetisch van uit balans raakt, blijkt dat de gedachte na enige tijd geen vat meer op u heeft. U kunt aan een gebeurtenis denken zonder dat u uit balans raakt of emotioneel geraakt wordt. De herinnering blijft intact maar de respons verandert. Andere energie-psychologische methoden gebruiken ook de chakra’s erbij of andere meridiaan punten.

EFT heeft als voordeel dat het heel toegankelijk is. U kunt het leren en op uwzelf toepassen. Daarnaast is er veel over geschreven en veel informatie te krijgen via internet.

In geval van chronische ziekte kan EFT een energetische blokkade op het zelfgenezend vermogen opheffen. Ziekte geeft stress en stress is negatieve energie voor het lichaam. Energie die niet meer gebruikt kan worden voor genezing. Als u deze negatieve energie om kunt buigen naar ontspanning is er meer ruimte en energie voor een positievere omgang met de ziekte.

Uit de wetenschappelijke onderzoeken blijkt inmiddels:

• Het werkt net zo goed als cognitieve therapie alleen veel sneller en met een betere lange termijn resultaat

• Het werkt net zo goed als EMDR wat is dat en in enkele onderzoeken zelfs een fractie beter

• Het brengt de amygdala (het centrum in het brein dat de vecht, vlucht of bevries respons aanstuurt) tot rust

• Het brengt het stresshormoon cortisol omlaag

• Het verhoogt het aantal deltagolven in het brein waardoor een tranceachtige staat ontstaat. Bij trance heeft u toegang tot onbewuste belemmerende overtuigingen in het brein waarmee u kunt werken

Bij chronische symptomen voorkomend uit CVS, ME, Lyme, oncologische ziekten, darmproblemen en complexe psychologische problematiek, zie ik dat naast EFT vaak voedingsveranderingen nodig zijn om het probleem op te lossen. ‘Alle ziekte begint in de darm’ beweerde Hippocrates zo'n 400 jaar voor Christus al. Steeds meer onderzoeken blijken te bevestigen dat dit klopt. Gezonde voeding voor de darmen in combinatie met EFT; lijken een krachtige combinatie om zelfs langdurig psychisch lijden mee te lijf te gaan. Mijn eigen ervaring is dat naast de darmen ook insuline resistentie een enorme ziekmaker is. Insulineresistentie komt bij meer mensen voor dan u denkt en heeft te maken met de overvloed aan koolhydraten in ons westerse menu. Als Hippocrates nu zou leven en door onze met junkfood volgeladen supermarkten zou lopen denk ik dat hij het met me eens is.


Nadat je level één geleerd hebt kan je het basisprotocol makkelijk toepassen op jezelf: het basisprotocol.

Variaties op EFT waar u thuis iets aan hebt zijn:

TTT Trauma Tapping Techniek

Neurologische Retraining met EFT

Bent u geinteresseerd om EFT te ondergaan of te leren : Bel of mail voor een afspraak

Tel: 0031648184717

astridtanis@me.com

Buteyko