EFT

EFT is een vorm van energiepsychologie ook wel energetische psychotherapie genoemd. Er zijn verschillende soorten van energiepsychologie, maar ze hebben allemaal een ding gemeen. Energie psychologie gaat er vanuit dat emoties zich ankeren in het lichaam aan het energiesysteem. Van daaruit kunnen ze zorgen voor chronische stress, herbelevingen, blokkerende overtuigingen, diffuse en concrete angsten, verslavingsgedrag en andere vormen van psychisch lijden en zelfs lichamelijke ziektes en allergieën.

Energie psychologie gaat uit van de mind-body connectie. Gedachten kunnen vaak een emotionele respons geven in het lichaam, zoals bijvoorbeeld een benauwd gevoel, een trillerig gevoel, druk op de borst of het hoofd, slappe of trillerige ledematen etc. Tegelijkertijd kan een lichamelijke respons een gedachten oproepen. Bijvoorbeeld je krijgt een zintuiglijke prikkel zoals het zien van een zeilboot op het water. Je ervaart een lichamelijk gevoel zoals bijvoorbeeld een samentrekkend gevoel in je keel en een stokkende ademhaling. Je denkt aan de mogelijkheid van verdrinken. Wat je vergeten bent is dat je op twee jarige leeftijd bij een zeiltocht met je vader over boord sloeg. Weliswaar met zwemvest maar je hebt wel water in je mond en neus en het benauwd gehad. Je geest heeft het verdrongen maar je lichamelijke energiesysteem niet en doet er het hare mee. Je houdt niet van zeilboten op het water, omdat ze je en naar gevoel geven.

Energie psychologie heeft haar methoden om te zorgen dat de negatieve lichamelijke respons uitblijft. EFT doet dat door op de meridianen te werken. Het is een meridiaan gerichte therapie. Door verschillende meridiaanpunten in een bepaald ritme te bekloppen breng je het energiesysteem in evenwicht. Als je tegelijkertijd denkt aan iets waar je doorgaans energetisch van uit balans raakt, blijkt dat de gedachte na enige tijd geen vat meer op je hebt. Je kan aan een gebeurtenis denken zonder dat je uit balans raakt of je emotioneel geraakt wordt. De herinnering blijft intact maar de respons veranderd. Andere energie-psychologische methoden gebruiken ook de chakra’s erbij of andere meridiaanpunten.

In geschreven bronnen wordt gesproken van een gunstig effect op 90 tot 98% van de cliënten bij alle vormen van energiepsychologie hebben dit gunstige effect. EFT heeft als voordeel dat het zo toegankelijk is. Je kan het leren en op jezelf toepassen. Daarnaast is er veel over geschreven en veel informatie te krijgen via internet.

In geval van chronische ziekte kan EFT het zelfgenezend vermogen stimuleren. Ziekte geeft stress en stress is negatieve energie voor het lichaam. Energie die niet meer gebruikt kan worden voor genezing als je deze negatieve energie om kan buigen naar ontspanning is er meer ruimte en energie voor een positievere omgang met de ziekte.

Waarin verschilt EFT van reguliere therapie

Reguliere therapie gaat ervan uit dat een emotie een reactie is op een gedachte. EFT gaat er vanuit dat een negatieve gedachte een verstoring teweegbrengt in het energiesysteem van het lichaam en dit wordt ervaren als een negatieve emotie.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat reguliere therapie met medicatie bij angststoornissen, een verbetering geeft bij 65% van de cliënten en EFT bij 90% van de cliënten. Dat zijn belangrijke verschillen. Een ander groot verschil is dat reguliere therapie gemiddeld 11 tot 17 sessies nodig had om dit te bereiken. EFT had 1 tot 7 sessies nodig. Dat is een significante kosten en tijdsbesparing. Bij EFT kwamen minder terugvallen voor.

Mijn ervaring is dat de meeste mensen 6 tot 12 sessies nodig hebben om een traumatische ervaring die verankerd raakt in het lichaam uit te werken. Bij zeer complexe lichamelijke problemen en ernstige trauma’s kan dit langer zijn. Doorgaans worden bij langere behandeltrajecten de tussenliggende perioden verlengt. Ligt de frequentie de eerste 3 a 4 keer op iedere week, bij 10 keer is het eens in de 2 tot 6 weken. Ondanks dat de grondleggers van EFT beweren dat 90% van de cliënten baat hebben bij deze methode; zie ik in mijn praktijk dat dit klopt als de lichamelijke conditie optimaal is. Bij gronische toestanden zoals CVS, ME, Lyme, oncologische ziekten, darmproblemen en complexe psychologische problematiek meer zie ik dat naast EFT vaak voedingsveranderingen nodig zijn. "Alle ziekte begint in de darm" beweerde Hippocratus zo'n 400 jaar voor Christus. Steeds meer onderzoeken blijken te bevestigen dat dit klopt. Gezonde voeding voor de darmen in combinatie met EFT; lijken een krachtige combinatie om zelfs langdurig psychisch lijden mee te lijf te gaan.

Uit de wetenschappelijke onderzoeken blijkt inmiddels:

  • Het werkt net zo goed als cognitieve therapie alleen veel sneller en met een beter langetermijnresultaat.

  • Het werkt net zo goed als EMDR en in enkele onderzoeken zelfs een fractie beter.

  • Het brengt de amygdala (het centrum in het brein dat de vecht, vlucht of bevries respons aanstuurt) tot rust.

  • Het brengt het stresshormoon cortisol omlaag.

  • Het verhoogd het aantal deltagolven in het brein waardoor een trance achtige staat ontstaat. Bij trance heb je toegang onbewuste gedachten in het brein waarmee je kan werken.