Home

Alles wat ik weet is dat ik niets weet (Socratus)

EFT Rotterdam is een therapeutische paktijk voor integrale psychosociale therapie en meer lichaamsgerichte therapieën. Mijn naam is Astrid Tanis en naast hypnotherapeut ben ik verpleegkundige en heb ik een kunst en filosofische achtergrond. Daarnaast ben ik geschoold als Buteyko ademhalingsspecialist en in voeding als medicijn. Mijn benadering is daardoor niet alleen hoe de geest het lichaam beïnvloed maar sterker nog hoe het lichaam de geest beïnvloed.

Het brein is geen los onderdeel boven op het lichaam maar het is een orgaan dat onderdeel uitmaakt van onze samenwerkende functionele orgaanstelsels. Net als al onze andere orgaanstelsels hoort het in balans te zijn om lichamelijk en geestelijk evenwicht te garanderen. Lichamelijke beschadigingen, infecties, voedings- en omgevingsintoleranties, stressvolle situaties en herinneringen kunnen door het lichaam ervaren worden als energietoxinen die een onbalans in het hele lichaam teweeg brengen. De term energietoxinen komt uit de energie psychologie waarvan EFT de meeste bekendheid geniet door de toegankrlijkr manier waarop je het kan leren. Iedere cel van ons lichaam bestaat uit zowel materie als energie en deze hoort te stromen om gezond te zijn. Energietoxinen kunnen zowel van binnenuit komen (endotoxinen) of uit voeding of omgeving de (exotoxinen). Maar ook gedachten of relaties kan het lichaam als toxisch ervaren. Bij een slecht werkend darmstelsel ontstaan vaak toxinen die voor behoorlijke lichamelijke en emotionele problemen kunnen zorgen. Stress of in het lichaam opgeslagen trauma kan op cellulair niveau agressieve toxinen produceren. Hierdoor kan het immuunsysteem slechter werken waardoor virussen en bacteriën meer kans krijgen. Virussen en bacteriën op hun beurt maken hun eigen gifstoffen zodat ze je ziek kunnen houden. Daar varen ze wel bij, als jou immuunsysteem het slecht doet hebben zij vrij spel. Doe daar de de omgevingsvervuiling bij en voedingschemicaliën en dan geeft het lichaam het op een gegeven moment op. De lichaamsenergie stroomt niet meer. Multisysteem ziektes als CIRS, Chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, persisterend Lyme, chronische pijnsyndromen, IBS, chemische overgevoeligheid, stralingsintolerantie en zelfs verslavingen kunnen hieruit voortkomen. Verslavingen zijn vaak een vorm van zelfmedicatie om nare reacties in het lichaam niet te hoeven voelen. Om te genezen heb je een goed werkend immuunsysteem nodig, een evenwichtig neurologisch systeem en goede cellulaire energie. Dat betekend een grote schoonmaak houden en dat wat jou lichaam belast weghalen en dat wat het nodig heeft toevoegen. Bij het schoonmaken van het lichaam en het reinigen van de cellen speelt onze ademhaling een grotere rol dan we beseffen. De cellen en met name de mitochondriën hebben zuurstof nodig om hun werk te kunnen doen en een goed metabolisme te garanderen. Omdat heel veel mensen verkeerd ademen stagneert de zuurstoftoevoer en ontstaan metabole stoornissen.

Veel mensen met multisysteemziekten lopen van dokter naar dokter omdat ze zich lichamelijk ziek voelen. De dokter weet niet wat hij met je aan moet dus schrijft toxische pillen voor of stuurt je naar een psycholoog, psychiater. Veel mensen die hun aandoening als lichamelijk ervaren voelen zich hierin onbegrepen en miskent. Dit levert opnieuw stress en trauma op dat ook toxisch is voor het lichaam. Om hier uit te komen moet je eerst de stressloop doorbreken. De neuro onderzoeker Stefan Porges ontdekte dat in een constante staat van stress het zelfgenezend vermogen van het lichaam als het ware plat legt. Veel onderzoekende therapeuten onderschrijven dit inmiddels. Miskenning en het gevecht voor erkenning is stress en een enorme aanslag op het immuunsysteem. Een compassievolle behandelaar is vaak de eerste stap naar genezing. Net als veel ziektebeelden die wel een sluitende diagnose hebben worden ze vaak voorafgegaan door een stressvolle periode. Ik kreeg zelf CVS en persisterend Lyme na stress en een kwikvergiftiging in combinatie met een voor mijn lichaam ongezond eetpatroon. Het verbaasde mij te ontdekken dat er mensen zijn die met de lymebacterie rond lopen zonder ziek te worden. Ik vroeg me af wat daarbij een rol kan spelen. Veel mensen die wel ziek worden hebben door verschillende oorzaken een zwak metabolisme, minder sterk immuunsysteem en gestreste ademhaling. Opvallend vaak kregen mensen Lyme na een burn-out periode. De vraag wat hier de kip of het ei is kan je nooit beantwoorden en blijft een veronderstelling. Hier zie je het onzekerheidsprincipe van waaruit ik werk. De beleving en intuïtie van de client en de ervaring van de therapeut is de leidraad in het werken met dit soort complexe aandoeningen. Ik ben een therapeut met ervaring met dit soort ziektebeelden en daarnaast ben ik ervaringsdeskundige. Mijn filosofische achtergrond en wetenschappelijke nieuwsgierigheid spoorde mij ertoe aan niet in een dogma omtrent deze ziektebeelden te blijven hangen en continu kritisch naar mijn eigen oordelen en aannames te blijven kijken. De uitspraak die Plato de wijze Socrates in de mond legt is hierbij: "alles wat ik weet is dat ik niets weet". Deze uitspraak adopteerde ik als waardevolle grondhouding. Dit aangevuld met de uitspraak van Gadamer: "De ander kan ook gelijk hebben", breekt voor mij een ongekende therapeutische ruimte open. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mijn Lyme nu in remissie heb en houd en dat CVS niet meer aan de orde is. Een multisysteemziekte of Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) is eigenlijk een levensles die met grenzen te maken heeft. Grenzen waarbij de norm bepalend is. Voor het lichaam is de norm deze waarbinnen orgaanstelsels optimaal samenwerken en de energie goed verdeeld verloopt zodat ziektes in remissie gaan of beter hanteerbaar worden. Ik wil je graag op dit pad begeleiden.

Naar mijn overtuiging zijn ALK symptomen reële ziektebeelden die de energiehuishouding van het lichaam negatoef beinvloeden. Je ervaart ze in het hele lichaam. Na langdurig onderzoek naar wetenschappelijke bronnen maar ook naar 'succesverhalen', zijn er twee systemen die hierbij versterking lijken nodig hebben. Een belangrijk systeem is de cellulaire energie en het andere het neurologische systeem. Met levensstijl aanpassingen en gerichte therapie die het neurologische systeem resetten kan je dit langzaam herstellen, de juiste voeding, ademhaling, levensstijl en traumaverwerking helpen hierbij. De somatische psycholoog Peter Levine noemt ontregeling van het autonome zenuwstelsel een grote oorzaak van psychisch en lichamelijk lijden. Er zijn andere onderzoekers die de oorzaak meer zoeken in de in evolutionair opzicht oudere gedeeltes van het brein. David Grand, die brainspotting ontwikkelde, ziet een verstoring in het limbische brein. Dit subcorticale gedeelte werkt samen het het autonome zenuwstelsel en ze sturen samen alles in het lichaam aan. Als er geen blokkades bestaan, zijn deze systemen zelfregulerend. De multisysteemziekten voel je overal in je lichaam en blokkades in het autonoom werkende deel van het zenuwstelsel en brein kunnen heel goed, een van de "missing links" zijn waardoor genezing bij ALK stagneert. Met het denken heb je hier geen invloed op omdat deze systemen autonoom werken. Dit gedeelte van het zenuwstelsel tast de omgeving af met zenuwimpulsen van de zintuigen en een lichaamsgevoel. Ontspannen kan pas als ze een seintje doorgeven dat je in een veilige toestand bent. Als je je langdurig in een onveilige situatie bevind kan het systeem continu in de alarmstand blijven. Eidere ziekte, en zeker eentje zondersluitende diagnose, zorgt voor een onveilig gevoel. Soms kan het in deze hyper-alerte stand als het ware vast roesten. Deze hyper-alerte stand overbelast de ademhaling en onderdrukt het immuunsysteem.

Somatisch gerichte hypnose, brainspotting en EFT kunnen hier positief ingezet worden omdat ze werken op neuroplasticiteit en het brein tot kalmte brengen. Ze kunnen het zenuwstelsel weer ombuigen en aansporen naar een gezondere werking door het te ontdoen van de stressloop waarin het vast loopt. Ondanks de goede werking van deze therapieën zijn het geen wondermiddelen. Ze kunnen slechte eet- en leefgewoontes in een ziek lichaam niet teniet doen. De ademhaling speelt hierbij een grotere rol dan je denkt. Stress zorgt voor een diepe ademhaling waardoor het kalmerende koolzuurgas verdwijnt en het je adrenaline verhoogt. Je lichaam komt in de vlucht en vecht response. Als je achterna gezeten wordt door een tijger is dat handig maar als dat niet zo is dan put het je onnodig uit. Na stress hoort rust te komen en de ademhaling weer rustig te worden. Bij chronische stress is je ademhaling blijvend verkeerd en heb je training nodig om dit af te leren. Bepaalde leefstijl veranderingen kunnen het zelfhelend vermogen ondersteunen omdat ze meer op cellulair niveau het lichaam ontlasten. Tegelijk kunnen ze het neurologische systeem van de juiste (bouw)stoffen voorzien.

Opbouwende voeding is belangrijk om de lichamelijke weerbaarheid te vergroten, voldoende koolzuurgas is nodig om het lichaam en de geest tot rust te brengen en te zorgen dat het zuurstof op die plekken in het lichaam kan komen waar het nodig is. Een sterker lichaam zorgt voor meer emotionele draagkracht en meer emotionele stabiliteit voor een beter immuunsysteem en een betere ontspannen ademhaling. Lichaam en geest zijn één; ze helpen elkaar of kunnen elkaar ondermijnen en je in een ziekelijke traumaloop gevangen houden. Ziekte en iedere vorm van gezondheidsverlies zie ik als trauma. Zeker als je van de omgeving niet de erkenning krijgt die je nodig hebt.


Buteyko