Home

Alles wat ik weet is dat ik niets weet (Socratus)

EFT Rotterdam is een therapeutische praktijk voor integratieve therapie. Integratief betekend ‘geheel’ en dat is verschillende benaderingen combineren zodat er een grotere kans is op een wenselijke uitkomst. Mijn benadering is daardoor niet alleen hoe de geest het lichaam beïnvloed maar ook hoe het lichaam de geest beïnvloed. De laatste decennia zien we een toename aan ALK. ALK staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Deze kunnen de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Reguliere gezondheidzorg kan niet in altijd hierop een passend antwoord geven en uiteindelijk belanden mensen vaak bij gebrek aan beter in de geestelijke gezondheidzorg. De grote misser hierbij is dat binnen de geneeskunde van nu Descartes scheiding van lichaam en geest nog steeds domineert. Het brein is geen los onderdeel boven op het lichaam. Het is een orgaan dat energie uitwisselt met andere organen.

Net als al onze andere orgaanstelsels hoort het in balans te zijn om lichamelijk en geestelijk evenwicht te garanderen. Lichamelijke beschadigingen, infecties, voedings- en omgevingsintoleranties, stressvolle situaties en herinneringen kunnen door het lichaam ervaren worden als energietoxinen die aanvoelen als een blokkade. De term energietoxinen komt uit de energie psychologie waarvan EFT de meeste bekendheid geniet door de toegankelijke manier waarop je het kan leren. Iedere cel van ons lichaam bestaat uit zowel materie als energie en deze hoort te stromen om gezond te zijn. Het bijzondere aan EFT is dat het zowel ingezet kan worden voor lichamelijke klachten als voor emotionele effecten. Energietoxinen kunnen zowel van binnenuit komen (endotoxinen) of uit voeding of omgeving de (exotoxinen). Maar ook gedachten of relaties kan het lichaam als toxisch ervaren. De lichaamsenergie stroomt niet meer. Multisysteem ziektes als CIRS, Chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie, persisterend Lyme, chronische pijnsyndromen, IBS, chemische overgevoeligheid, stralingsintolerantie en zelfs verslavingen kunnen hieruit voortkomen.

Hier ontstaat een vreemd soort perpeteum mobile of een stressloop. Ziekte geeft stress en stress geeft ziekte. De neuro onderzoeker Stefan Porges ontdekte dat in een constante staat van stress het zelfgenezend vermogen van het lichaam als het ware plat legt. Veel onderzoekende therapeuten onderschrijven dit inmiddels. Miskenning en het gevecht voor erkenning is stress en een enorme aanslag op het immuunsysteem. De vraag of stress of ziekte de oorzaak van deklachten is, is een de kip of het ei is vraag die je nooit kan beantwoorden en blijft een veronderstelling. De beleving en intuïtie van de client en de ervaring van de therapeut is de leidraad in het werken met dit soort complexe aandoeningen. Ik ben een therapeut met ervaring met dit soort ziektebeelden en daarnaast ben ik ervaringsdeskundige. Mijn filosofische achtergrond en wetenschappelijke nieuwsgierigheid spoorde mij ertoe aan niet in een dogma omtrent deze ziektebeelden te blijven hangen en continu kritisch naar mijn eigen oordelen en aannames te blijven kijken. De uitspraak die Plato de wijze Socrates in de mond legt is hierbij: "alles wat ik weet is dat ik niets weet". Deze uitspraak adopteerde ik als waardevolle grondhouding. Dit aangevuld met de uitspraak van Gadamer: "De ander kan ook gelijk hebben", breekt voor mij een ongekende therapeutische ruimte open. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mijn Lyme nu in remissie heb en houd en dat CVS niet meer aan de orde is. Een multisysteemziekte of Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) is eigenlijk een levensles die met grenzen te maken heeft. Grenzen waarbij de norm bepalend is. Voor het lichaam is de norm deze waarbinnen orgaanstelsels optimaal samenwerken en de energie goed verdeeld verloopt zodat ziektes in remissie gaan of beter hanteerbaar worden. Ik wil je graag op dit pad begeleiden.

Naar mijn overtuiging zijn ALK symptomen reële ziektebeelden die de energiehuishouding van het lichaam negatoef beinvloeden. Je ervaart ze in het hele lichaam. Na langdurig onderzoek naar wetenschappelijke bronnen maar ook naar 'succesverhalen', zijn er twee systemen die hierbij versterking lijken nodig hebben. Een belangrijk systeem is de cellulaire energie en het andere het neurologische systeem. Met levensstijl aanpassingen en gerichte therapie die het neurologische systeem resetten kan je dit langzaam herstellen, de juiste voeding, ademhaling, levensstijl en traumaverwerking helpen hierbij. De somatische psycholoog Peter Levine noemt ontregeling van het autonome zenuwstelsel een grote oorzaak van psychisch en lichamelijk lijden. Er zijn andere onderzoekers die de oorzaak meer zoeken in de in evolutionair opzicht oudere gedeeltes van het brein. David Grand, die brainspotting ontwikkelde, ziet een verstoring in het limbische brein. Dit subcorticale gedeelte werkt samen het het autonome zenuwstelsel en ze sturen samen alles in het lichaam aan. Als er geen blokkades bestaan, zijn deze systemen zelfregulerend. De multisysteemziekten voel je overal in je lichaam en blokkades in het autonoom werkende deel van het zenuwstelsel en brein kunnen heel goed, een van de "missing links" zijn waardoor genezing bij ALK stagneert. Met het denken heb je hier geen invloed op omdat deze systemen autonoom werken. Dit gedeelte van het zenuwstelsel tast de omgeving af met zenuwimpulsen van de zintuigen en een lichaamsgevoel. Ontspannen kan pas als ze een seintje doorgeven dat je in een veilige toestand bent. Als je je langdurig in een onveilige situatie bevind kan het systeem continu in de alarmstand blijven. Iedere ziekte, en zeker eentje zonder sluitende diagnose, zorgt voor een onveilig gevoel. Soms kan het in deze hyper-alerte stand als het ware vast roesten. Deze hyper-alerte stand overbelast de ademhaling en onderdrukt het immuunsysteem.

Somatisch gerichte hypnose, brainspotting en EFT kunnen hier positief ingezet worden omdat ze werken op neuroplasticiteit en het brein tot kalmte brengen. Ze kunnen het zenuwstelsel weer ombuigen en aansporen naar een gezondere werking door het te ontdoen van de stressloop waarin het vast loopt. Ondanks de goede werking van deze therapieën zijn het geen wondermiddelen. Ze kunnen slechte eet- en leefgewoontes in een ziek lichaam niet teniet doen. De ademhaling speelt hierbij een grotere rol dan je denkt. Stress zorgt voor een diepe ademhaling waardoor het kalmerende koolzuurgas verdwijnt en het je adrenaline verhoogt. Je lichaam komt in de vlucht en vecht response. Als je achterna gezeten wordt door een tijger is dat handig maar als dat niet zo is dan put het je onnodig uit. Na stress hoort rust te komen en de ademhaling weer rustig te worden. Bij chronische stress is je ademhaling blijvend verkeerd en heb je training nodig om dit af te leren. Bepaalde leefstijl veranderingen kunnen het zelfhelend vermogen ondersteunen omdat ze meer op cellulair niveau het lichaam ontlasten. Tegelijk kunnen ze het neurologische systeem van de juiste (bouw)stoffen voorzien.

Opbouwende voeding is belangrijk om de lichamelijke weerbaarheid te vergroten, voldoende koolzuurgas is nodig om het lichaam en de geest tot rust te brengen en te zorgen dat het zuurstof op die plekken in het lichaam kan komen waar het nodig is. Een sterker lichaam zorgt voor meer emotionele draagkracht en meer emotionele stabiliteit voor een beter immuunsysteem en een betere ontspannen ademhaling. Lichaam en geest zijn één; ze helpen elkaar of kunnen elkaar ondermijnen en je in een ziekelijke traumaloop gevangen houden. Ziekte en iedere vorm van gezondheidsverlies zie ik als trauma. Zeker als je van de omgeving niet de erkenning krijgt die je nodig hebt.


Buteyko