Wie ben ik

You use hypnosis not as a cure but as a means of establishing a favourable climate in which to learn

Milton H. Ericksom


Mijn naam is Astrid Tanis en ik heb inmiddels meer dan 20 jaar een praktijk voor natuurlijke gezondheidsondersteuning en psychosociale therapie. 

Mijn carrière ben ik als jong volwassene begonnen als verpleegkundige en deed ervaring op o.a. de afdelingen oncologie, hartbewaking, IC, verloskunde en psychiatrie. 

Daarnaast studeerde ik in de jaren 80/90 in de kunst, kunstgeschiedenis en filosofie op academisch en universitair niveau. Deze studies zijn zeer vormend voor mij geweest. Ik leerde over wetenschapsfilosofie en de kwaliteiten en beperkingen van wetenschap. Het stimuleerde mij te denken buiten erkende kaders en vooraf gestippelde wegen en het stimuleerde mij creatief te zijn. Eveneens leerde ik mijn al bestaande aanleg om problemen van diverse kanten te bekijken verder te ontwikkelen. De uitspraak van Socrates (470- 399 v.Chr): “ik weet dat ik niets weet” is mijn lijfspreuk en dat zorgt ervoor dat ik open en zonder oordeel naar dingen kan kijken en open blijf staan voor andere mogelijkheden. 

 

De manier waarop ik als therapeut naar gezondheid kijk heeft zeker te maken met mijn eigen ervaringen met ziektes. Mijn weg als ervaringsdeskundige, doordat ik chronische vermoeidheidsyndroom kreeg en persisterende Lyme had; met als dieptepunt een totale voedselintolerantie, werd vormend voor de manier waarop ik naar ziekte en emotionele draagkracht kijk. Lyme en CVS zijn veelal onbegrepen ziektes met velen symptomen, zowel lichamelijk als mentaal. Voor deze diagnose helder werd, kreeg ik eerst jarenlang diverse misdiagnoses en veel onbegrip. Reguliere behandelingen hielpen niet. Dit zorgde ervoor dat ik genoodzaakt werd het heft in eigen hand te nemen, waardoor ik een zeer belezen ervaringsdeskundige werd. 

 

Door mijn wetenschappelijke achtergrond ben ik in staat wetenschappelijke teksten te onderscheiden van opiniërende oordelen over de psyche, het lichaam en omtrent onbegrepen ziektebeelden. 

Ik bracht mijn Lyme en CVS in remissie met een combinatie van ketogeen dieet, mind-body trauma behandelingen, neurologische retraining, koud water therapie en de Buteyko ademhaling. Omdat ik besloot open te staan voor alles, waren er zeker ook dingen die niet of averechts werkte. Ik leerde van mijn fouten. Ik begon als pionier en  zie mezelf inmiddels als een deskundige op het gebied van zelfgenezing. 

 

Mijn sceptische houding ten opzichte van de reguliere zorg ontstond al voordat ik ziek werd. Reguliere medicatie kan levensreddend zijn; mits met zorg gekozen. Maar het heeft ook zijn keerzijden. In Nederland sterven ongeveer zeventien- tot twintigduizend mensen jaarlijks door medicijngebruik en een veelvoud daarvan belandt in het ziekenhuis. Waarschijnlijk is dit een tipje van de ijsberg, omdat dood door de farmacie niet altijd herkend en geregistreerd wordt. Daarnaast zorgt veel medicatie in de GGZ voor het metabole syndroom. Het metabole syndroom is een miskende wereldweide pandemie waaraan jaarlijks een aanzienlijk aantal mensen sterven.

 

Wat ik miste in mijn vroegere werk was het aspect gezonde voeding en aandacht voor de beleving en autonomie van de patiënten. Hippocrates (460-370 v.Chr), de vader van de moderne geneeskunde, had als motto, ‘laat eten uw medicijn zijn’. De arts-filosoof Maimonides (1138-1204) zegt “een ziekte die met voeding genezen kan moet je niet op andere wijze behandelen”. Dit voelde voor mij als zeer waar. Tegelijkertijd zag ik dat in het ziekenhuis steeds meer op de maaltijden voor de patiënten bezuinigd werd en kant en klare maaltijden bij cateringbedrijven werden ingekocht. Bedrijven waarvoor winstmarges belangrijker werden dan de gezondheidsaspecten. In mijn werk zag ik dat artsen zelf zelden gezond aten en vaak niets wisten over leefstijlgeneeskunde.

 

Begin deze eeuw besloot ik mijn werk in de reguliere zorg te verlaten. Ik volgde een opleiding tot hypnotherapeut en integrale psychosociale therapie bij Academie Hypnos, alwaar ik nu nog als supervisor werkzaam ben. 

Tevens bestudeerde ik de energetische psychotherapie van Garry Craig en andere energetische therapeuten. Brainspotting van David Grand en Interne Familiesystemen van Richard Schwartz zijn andere belangrijke therapievormen die ik aan mijn therapeutische gereedschapskist toevoegde. 

Al snel merkte ik, ook door mijn eigen hobbelige genezingsproces, dat ook dit een te eenzijdige benadering was. Een gezonde geest huist in een gezond lichaam, en viceversa kan een gezonde geest het zelfgenezend aspect bij lichamelijke ziekten stimuleren. 

Ik bestudeerde vervolgens leefstijlgeneeskunde waaronder, voeding, beweging, slaap, koude-thermogenese en meer en probeerde alles zelf uit. Inmiddels ben ik voor 95% genezen.  Of eigenlijk noem ik het eerder dat mijn ziekte in remissie is. Voor mij betekend verkeerde dingen eten en mijn leefstijl en mentale staat verwaarlozen een opleving van klachten. 

Wat voedingsinterventies betreft heb ik een levenslange ervaring met voedingsintoleranties en eetverslaving. Mijn zoon hielp ik dertig jaar geleden al zijn ADHD in remissie te brengen met een eliminatiedieet. Momenteel werk ik volgens de richtlijnen van de psychiater Georgia Ede bij wie ik in 2021 het trainingsprogramma Ketogenic Diets for Mental Health clinicians afrondde. Daarnaast ronde ik in 2012 de training Gut And Psychology Syndrome (GAPS) practitioner af bij Natasha Campbell McBrite af. Zij is een neuroloog en voedingsdeskundige die ontdekte dat voeding voor gezonde darmen Neuro-divergente aandoeningen kan helpen verminderen of genezen. Ook studeerde ik bij Tim Noakes over low carb en ketogene diëten voor metabole gezondheid. Ik geloof in de kracht van zuivere voeding en ik geloof dat voor optimale gezondheid dierlijke producten noodzakelijk zijn. In enkele gevallen (zoals bij mijzelf) is het zelfs noodzakelijk volledig carnivoor te eten voor genezing van mentale en lichamelijke ziekten. In het geval van eetverslaving ben ik ervan overtuigd dat het dieet heel strikt dient te zijn en alle triggerfoods vermeden horen te worden. Triggerfoods zijn nagenoeg altijd ultra bewerkte voedingsmiddelen. Mijn grootste leraar in dit veld is mijn lichaam daarnaast beschouw ik velen andere ervaringsdeskundigen en pioniers in dit veld als mentoren en medereizigers. Dat zijn er teveel om op te noemen maar belangrijke namen zijn dr Robert Cywes, Vera Tarman, Bitten Jonsson en Jen Unwin. 

Alles komt uiteindelijk neer op een goed metabolisme als basis voor gezondheid en geluk. Naast voeding en traumaverwerking hoort daarbij zeker ook een goede ademhaling. Als ademhalingstherapeut ben ik opgeleid in de Buteyko ademhaling door Masha Cornelissen en werk ik volgens de richtlijnen van de Vereniging Buteyko Therapeuten (https://buteyko.nl/) . De VBT staat onder auspiciën van de originele Buteyko Kliniek in Moskou. 


Bent u geinteresseerd

Bel of mail voor een afspraak

Tel: 0031648184717

astridtanis@me.com

Het ketogene dieet heeft enorme genezende waarde,  Vanaf eind 2022 deel ik mijn kennis via een blog onder de naam De Keto-therapeut. 


Buteyko