Metabole therapie

De basis van gezondheid

Het metabolisme is de basis van de gezondheid en de oorzaak van al het leven op aarde. Alles wat leeft, heeft een metabolisme. Als de basis niet klopt wordt het leven moeizaam. Een slecht metabolisme beïnvloedt ons hele functioneren. Dat betreft zowel al onze lichaamssystemen, maar ook hoe we emotioneel in de wereld staan. Zoals; hoe we omgaan met onze omgeving en hoeveel veerkracht we hebben bij het omgaan met tegenslagen.

Veerkracht heb je ook nodig om oude trauma's te kunnen verwerken of om veranderprocessen in gang te zetten. 

Metabole therapie is een groeiende discipline binnen de wereld van de gezondheid en geeft soms verassende effecten. Als je metabolisme het begeeft is er in een deel of overal in het lichaam sprake van energietekort. De energiecentrales van ons lichaam kunnen niet de energie leveren die nodig is voor het dagelijks functioneren of om ons lichaam gezond te houden. Dat is het moment waarop metabole ziektebeelden kunnen ontstaan. 

Het metabolisme heeft alles te maken met een verstoorde koolhydraatstofwisseling en herstellen daarvan dat gaat niet met een pilletje of een toverstokje. Echter er zijn verschillende mogelijkheden om de verstoorde energiebalans te verbeteren. Het belangrijkste is je lichaam voeden met dat wat het nodig heeft en weglaten wat het schaadt. Te veel koolhydraten is niet de enige maar wel een van de grootste veroorzakers van metabole schade. Anderen zijn toxinen, chronische stress, slaaptekort en lichamelijke passiviteit. Als we het hebben over het lichaam voeden wat het nodig heeft dan kom je uit bij het oerdieet dat onze voorouders de jagers-verzamelaars aten. Natuurlijk kunnen we dat nooit helemaal nabootsten, een dagje mammoetjagen met je vrienden is onrealistisch en zomaar een jachtgeweer of pijl en boog oppakken om op dat wat eetbaar is te gaan schieten daarmee kom je in onze westerse wereld in de problemen wat wetgeving betreft. Eetbare gewassen of noten vind je ook niet overal. Bovendien je hebt te veel concurrentie van medemensen in ons volle kikkerlandje. Wel kunnen we kijken wat nodig is om je beter te voelen en zoeken naar eigentijdse ingrediënten die veilig zijn voor je metabole systeem. Metabole therapie geeft je een kans om uit een door eetgewoonten ontstaan metabool ziektebeeld te stappen. 

Metabole therapie is in ontwikkeling. Ondanks dat het al honderd jaar wordt toegepast voor neurologische ziekten en al veel langer het enige reddingsmiddel was bij diabetische en neurologische aandoeningen voordat daar medicatie voor bestond. Het klinkt ook zoveel aantrekkelijker om iemand met een pilletje te genezen dan op een dieet te zetten dat zowel inzet van de behandelaar vergt als van de cliënt. Bovendien waar vind je geld voor onderzoek als zowel de geneesmiddelenindustrie als de voedingsindustrie er niets aan gaan verdienen. De onderzoekers die hiermee bezig zijn, zijn idealisten die ergens in geloven. Veel van de ziektes en syndromen die ik hieronder noem waarbij het kan werken komen voort uit de vele zogenaamde anekdotes. Een anekdote is ook onderzoek, maar met maar een persoon en geen groep personen. Heel veel anekdotes met positieve uitkomst gaan op den duur leiden tot grootschaliger onderzoek. Het zijn dus niet altijd wetenschappelijk bewezen therapieën, maar kansen op verbetering waarbij velen jou met goed resultaat voor gingen. 


Metabole psychiatie


Energie gebrek 

Immuniteit

neurologisch

NUTTIGE LABORATORIUM TESTEN

Waar begin je met metabole therapie

Misschien wil je weten of jouw klachten veroorzaakt worden door metabole ontregeling. Als je twijfelt kan je ervoor kiezen dat te laten onderzoeken met een bloedwaardentest. Dit bloedonderzoek heet de Homa Index+ HBA1c en bestaat uit:

Met deze test meten we de hoeveelheid glucose en insuline in je bloed na een periode van minimaal 12 uur vasten.
Op basis van deze waarden kunnen we berekenen of insuline en glucose met elkaar in verhouding zijn of dat er sprake is van insulineresistentie of (pre)diabetes 2.

Adiponectine meet de mate van insulineresistentie van je vetweefsel. Het meten van adiponectine waarden in het bloed biedt inzicht in insulinegevoeligheid, ontstekingsstatus, metabolisme, gewichtsregulatie. Via de knop hierboven kan je dat laten onderzoeken. Niet altijd is zo’n onderzoek nodig en weet je dat je symptomen hebt die die richting op wijzen. Ben je in principe geïnteresseerd om metabole therapie een kans te geven, dan kan je met mij een kennismakingsgesprek aanvragen van twintig minuten om te bespreken of ik de juiste therapeut ben voor jou wensen. Stuur een mail naar astridtanis@me.com met naam, geboortedatum, adres en de reden waarom je denkt dat metabole therapie je kan helpen. 

Iedereen heeft tekort aan vitamine D

Bij een optimaal dieet heb je idealiter geen supplementen nodig. Helaas, behalve met een dieet hebben we ook te maken met leefomstandigheden die ver verwijderd zijn van een natuurlijke manier van leven. Die leefomstandigheden zorgen ervoor dat we een tekort hebben aan vitamine D. Wij stammen af van de oermens en de eerste oermensen kwamen uit Afrika. Het waren nomaden die veel tijd buiten doorbrachten en zij aten dieren die niet op stal stonden maar die continu buiten liepen. De zon is de beste leverancier van vitamine D voor mens en dier. De moderne Midden- & Noord-Europese mens sluit zich op in huizen en smeert zich in de zomer in met zonnebrand. De huid maakt dan niet de vitamine D die we nodig hebben. Dieren die vitamine D verzamelen zijn niet de dieren (opgesloten) in de stal of in een hok. Vitamine D is niet alleen belangrijk voor je botten maar ook voor je metabolisme, neurologische systeem en immuunsysteem. De COVID-pandemie heeft duidelijk gemaakt dat mensen met een slecht metabolisme en lage vitamine D status het meeste risico liepen op overlijden of ziekenhuisopname. 

Je kan je vitamine D laten meten bij je huisarts maar dan krijg je maar de helft van de informatie. Wat er uit deze meting nooit komt, is het gehalte aan actief vitamine D. Dat is wel belangrijk, omdat er enkele zeer zeldzame ziektebeelden bestaan waardoor inactief vitamine D razendsnel omgezet wordt in het actieve vitamine D. Dat resulteert in een laag inactief en gevaarlijk hoog actief vitamine D gehalte. Als je weet dat jij degene bent die dat probleem heeft dan weet je ook dat je niet mag bi gebruiken ondanks dat inactief vitD laag blijft in je bloed.