voeding

Een ziekte die door een dieet kan genezen mag niet op andere wijze behandeld worden,

(Maimonides 1135)

Wat je eet kan je ziek maken, maar het tegenovergestelde is ook waar. De juiste voeding kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam activeren. In hoeverre dit genezing gaat brengen kan je nooit voorspellen; net zoals je niet kan voorspellen hoeveel tijd het gaat kosten voordat je dit gaat merken. In mijn praktijk zie ik wonderbaarlijke snelle verbeteringen bij de één en langzame verbeteringen bij de ander. Het ligt er vaak aan hoelang je ziek bent en hoeveel schade er is in het lichaam. Soms is er geen verbetering maar wel een vertraging in het ziekteproces of een subjectieve ervaring van je beter voelen.

Als het langzaam gaat betekend dit niet dat het niet werkt. Het betekend dat het lichaam meer tijd nodig heeft om te genezen. Soms kan het zelfs zo zijn dat er periodes van verslechtering zijn voordat er verbetering komt. Je kan dit zien als lagen van genezing waar je doorheen moet. Als er een laag is weggewerkt dan komt de volgende laag boven.

Een lichaam streeft altijd naar gezondheid en gezondheid is als een lichaam binnen de norm functioneert. Ziekte is als het lichaam ergens buiten de norm gaat functioneren. Dat ergens wordt meestal zichtbaar in een orgaansysteem. Er zijn verschillende functionele systeemstelsels zoals, zintuigen, zenuwstelsel, spijsvertering, voortplantingsstelsel, hormoon stelsel, bewegingsapparaat, het urogenitalestelsel, het hart en vaatstelsel, het lymfestelsel en het bewegingsapparaat. Ieder stelsel heeft tegenwoordig een eigen medische discipline. Deze medische disciplines kunnen veelal heel goed symptomen bestrijden met medicatie en medische ingrepen. Hiermee kom je zelden bij de oorzaak. Een symptoom in het ene stelsel kan namelijk heel goed de oorzaak hebben in een ander stelsel.

Ik ken mensen die bijvoorbeeld van astma of depressie genazen door hun voeding te veranderen. Of mensen die van hoge bloeddruk en voedselintolleranties genazen door hun ademhaling te veranderen. Er zijn ook lichamelijke klachten die verdwijnen door het zenuwstelsel te kalmeren.

Dit alles komt omdat het lichaam altijd zoekt naar evenwicht. Een mooi woord hiervoor is homeostase. Als er iets fout gaat in het ene stelsel gaat een ander stelsel dat proberen op te lossen en kan daardoor overbelast raken, waardoor een ander stelsel gaat proberen dat recht te breien. Hoe complexer een ziekteproces verloopt hoe complexer genezing of verbetering verloopt. In dit proces kunnen oude of verborgen klachten opnieuw van zich laten horen. Meestal is dit tijdelijk, maar het is wel verwarrend. Mijn ervaring is dat voeding veelal een grote rol speelde in het proces van ziek worden en daardoor ook een grote rol kan spelen bij het beter worden. De drie systemen die het meest toegankelijk zijn bij het genezen op natuurlijke wijze zijn:

  • het spijsverteringsstelsel

  • het zenuwstelsel

  • het ademhalingsstelsel

Dat deze systemen toegankelijk zijn wil niet zeggen dat het eenvoudig is deze systemen te resetten. Als therapeut kan ik je hierbij begeleiden maar het werk doe je uiteindelijk zelf. Dat vergt inzet, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen.

Di