SCD en GAPSdieet

Een ziekte die door een dieet kan genezen mag niet op andere wijze behandeld worden, (Maimonides 1135)

Het GAPSdieet komt voort uit het SCD dieet en het Weston Price dieet. GAPS heeft vier peilers

  • Di- en trisachariden worden zoveel mogelijk vermeden. Di- en trisachariden zijn dubbelsuikers. Di- en trisachariden zijn moeilijk verteerbaar voor beschadigde darmen, omdat ze eerst afgebroken moeten worden tot monosachariden (enkelsuikers) de reststoffen voeden schadelijke bacteriën, schimmels en virussen. Monosachariden hoeven niet afgebroken te worden in de darmen en zijn daardoor nauwelijks belastend omdat ze direct zonder vertering in de dunne darm opgenomen kunnen worden.

  • Soepen en bouillon getrokken van vers vlees en botten is het basisvoedsel in dit dieet. Hier zitten alle stoffen in om een beschadigde darmwand te genezen.

  • Probiotica in de vorm van gefermenteerde groenten, melk, fruit, vis en meer, bevorderen de gezondheid. Ze zijn een grote helende factor in het GAPS dieet omdat ze de ecologie van de darmen verbeteren. Probiotische supplementen optherapeutische sterkte worden gedurende een half jaar ingezet en daarna kan je overgaan op een onderhoudsdosis.

  • Eet zoals de natuur het bedoeld heeft; hier horen geen chemische toevoegingen in en geen zwaar bewerkte voedingsmiddelen bij. Hoe groter de ingrediëntenlijst op een product hoe verdachter het is. Eén puur ingrediënt is het beste. Eten zoals de natuur het bedoeld heeft, geldt ook voor het dierlijke voedsel dat je eet. Gras gevoerde dieren en kippen met vrije uitloop zijn gezonder dan sojabrokken gevoerde kistkalveren. Biologische groenten zijn beter dan niet biologisch. Natuurlijk hangt hier een prijskaartje aan; de beste keus voor je portemonnee is niet altijd de beste keus voor je gezondheid. (Je in de schulden werken, geeft ook stress; en stress is ongezond. Doe dus wat haalbaar is voor jou).

Aan de basis van de GAPSvoedingstherapie staat het werk van de neuroloog, neurochirurg en natuurdietiste: Dr. Natasha Campbell-McBride. Ik ben haar ontzettend dankbaar voor al het werk wat zij heeft verzet om mensen te genezen, inbegrepen mijzelf. Haar zoektocht naar genezing begon toen haar zoon de diagnose autisme kreeg in de eerste jaren van zijn leven. Een syndroom waarvan de artsen haar de boodschap gaven dat genezing onmogelijk was. Ze ging hiermee niet akkoord en kwam op het spoor van het werk van Dr. Sidney Valentine Haas (1870-1964). Deze kinderarts was de grondlegger van het speciaal koolhydraten-dieet. Hij behandelde meer dan 600 kinderen met coeliakie. Coeliakie is een ernstige stoornis in de darmen die tot groeiachterstand bij kinderen kan leiden door ondervoeding en dat ernstige buikklachten veroorzaakt. Mensen met coeliakie zijn zeer ziek. Tot op heden is de gedachte dat je hiervan niet kan genezen. Dr. Haas echter genas kinderen van deze ziekte zonder restverschijnselen en zonder bijwerkingen door alle dubbelsuikers uit het dieet te verwijderen. Na enkele jaren op het dieet geweest te zijn, konden de kinderen vaak weer 'met de pot mee eten'. De hypothese achter het dieet is dat slechte bacteriën die de darmen beschadigingen zich voeden met suikers en zetmelen. Dubbelsuikers blijven langer in de darmen, omdat ze daar afgebroken moeten worden. In beschadigde darmen worden ze niet afgebroken doordat de enzymen daarvoor ontbreken, waardoor de slechte bacteriën nog meer voeding krijgen. Zolang je verkeerde suikers toevoegt, blijf je in een soort neergaande spiraal gevangen. Een andere belangrijke voorganger van Dr. Natasha Campbell-McBride is Elaine Gottschall. Zij had een dochter met zowel coeliakie als gedrag dat je autisme kan noemen. Zij kwam bij Dr. Haas in behandeling voor de coeliakie van haar dochter en terwijl de darmen van de dochter genazen, verbeterde ook het gedrag. Elaine Gottschall zag dat het werk van Dr. Haas in vergetelheid raakte na zijn overlijden in 1964. Door de bewering van de Nederlandse arts Dr. W.K. Dicke, die aan de hand van cijfers uit de Tweede Wereldoorlog en met name de hongerwinter, zag dat mensen met coeliaki op dat moment beter werden. Hij legde de schuld bij alleen gluten in het brood, en niet bij de dubbelsuikers. Hierdoor hoefden maar enkele voedingsmiddelen verwijderd te worden en niet een hele groep. dat klonk als muziek in de oren bij veel mensen die moeite hebben met complexe beperkingen. Echter het gevolg was slechts een relatieve verbetering, maar genezing was niet mogelijk. Jammer genoeg werd het dieet van dr Haas door het glutenvrije dieet verdrongen. Dit is betreurenswaardig want behalve voor coeliaki was het SCD dieet van Dr Haas ook genezend voor mensen met de ziekte van Crown, ulceratieve colitis en geïrriteerd darmsyndroom. Op alle vlakken bracht het genezing of vermindering van klachten of aanvallen. Het glutenvrije dieet bracht alleen bij coeliakie verbetering en nooit genezing.

Elaine Gottschall studeerde celbiologie en bestudeerde met name de invloed van voeding op het lichaam. Zij schreef het boek Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet. Met de opkomst van internet en een informatieve site http://www.breakingtheviciouscycle.info/ ging het werk van Dr. Haas uiteindelijk niet verloren. Vooral patiënten die de verantwoordelijkheid voor hun lichaam in eigen hand namen vonden genezing voor hun ziekten met dit dieet.

Een andere gezondheidspionier die aan de wieg van het GAPS dieet stond is de tandarts Weston A. Price (1870-1948). Price was een vooraanstaand tandarts in zijn tijd. Dramatisch voor hem was de gebeurtenis dat hij zijn zoon verloor aan een kaakinfectie door tandbederf. Hij vroeg zich af waardoor dit kwam en besloot na zijn pensionering de relatie voeding, tandbederf en algehele gezondheid te onderzoeken. Hij bezocht wereldwijd bevolkingsgroepen en inheemse stammen om hun tanden, botstructuur, gezondheid, levensduur en voeding te onderzoeken. De uitkomst was dat voeding een belangrijke rol speelde bij gezondheid, gezonde tanden en levensverwachting. Ondanks dat de diëten enorm van elkaar verschilden, hadden ze een paar dingen gemeen. Er kwamen geen industrieel vervaardigde producten op tafel. Het gehalte aan vitamine en mineralen in de voeding was 4 tot 10 keer hoger dan in ons huidige westerse dieet. Plantaardige oliën werden nauwelijks tot niet gebruikt, behalve kokosnootolie. Dierlijke vetten werden wel volop genuttigd. Al onze welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, chronische immuunziekten, psychiatrische ziektebeelden, morbide obesitas en autisme en andere neurologische gedragsstoornissen kwamen nauwelijks voor. De onderzochte bevolkingsgroepen bereikten een hoge leeftijd zonder dat ze in elkaar zakten door osteoporose en brillen en gehoorversterkers waren niet nodig. Hij schreef zijn bevindingen op in Nutrition and Physical Degeneration. Sally Fallon richtte in 1999 The Weston A. Price Foundation (WAPF) op. Onderzoekers en genezers en herstellenden van ons standaard westerse dieet sloten zich hierbij aan. De WAPF heeft inmiddels 12.000 leden. Het is een bijzondere groep wetenschappers die los van de farmaceutische industrie zoeken naar de waarheid over gezondheid en ziekte.

Dr. Natasha Campbell-McBride genas haar kind met een combinatie van SCD/WAPF van een ongeneselijke ziekte. Haar patienten noemde het; het Gut and psychology syndroom, dat heeft zij zo gelaten.