energietoxinen

Binnen de energie psychologie en energetische geneeswijzen is er een brede interesse voor het fenomeen allergie. Allergieën kunnen emoties beïnvloeden en emoties kunnen de allergie beïnvloeden. Soms gebeurt het dat na het verwijderen van een negatieve emotie ineens een allergie of een oevergevoeligheid verdwijnt, om nooit meer terug te komen. Ook komt vaak voor dat een overgevoeligheidsreactie minder wordt door EFT. Uit eigen ervaring, binnen mijn gezin, verdween na twee rondes EFT de hooikoorts van mijn man. In de cursussen hoor ik regelmatig dit soort verhalen terug, en ook in de therapie die ik geef. Het is niet zo dat iedereen deze positieve resultaten heeft. Naar mijn menig zou het zo kunnen zijn dat EP werkt als de reactie loopt via het energiesysteem. Binnen de energie psychologie valt regelmatig het woord “energie toxinen”. Dit is niet hetzelfde als een allergie, alhoewel een allergie meestal wel een negatief effect heeft op ons energie systeem.

EFT en energetische psychotherapie is op dit moment in mijn praktijk een belangrijke toepassing met bijzondere resultaten. Mijn specifieke interessegebied is het fenomeen energietoxinen. Het blijkt dat in sommige gevallen therapie niet lijkt te helpen. In de praktijk blijkt vaak dat dit samenhangt met energie toxinen. Dat wil zeggen dat het zelf genezend vermogen geblokkeerd wordt door stoffen die als toxisch ervaren worden. Een overgevoeligheid voor suiker kan bijvoorbeeld voor chronische depressie zorgen of voor een gebrek aan impuls beheersing.

Tevens kan een vitaminetekort genezing in de weg staan en de emotionele draagkracht verstoren. Langdurige stress daarentegen kan de vitamine en mineralen voorraad uitputten en zo de emotionele en fysieke draagkracht verminderen.

Dit fenomeen is binnen de reguliere therapie een sterk onderschat probleem. Binnen de energie psychologie is hier meer aandacht voor. In de praktijk blijkt dat als werken met emoties niet het verwachte effect heeft, vaak eerst allergieën of vitaminen tekorten behandeld moeten worden, en er dieet aanpassingen gedaan moeten worden.

Vise versa kan het ook zo zijn dat allergieën verdwijnen als de emotionele dysbalans met energie psychologie meer in balans gebracht worden.

In de praktijk blijkt dat de relatie genezing, voedingstekorten en/of energie toxinen regelmatig een rol spelen bij;

Chronische depressie

Chronische vermoeidheid

Angst en paniekstoornissen

Leerstoornissen

ADHD/ADD

Autisme

Gedragsstoornissen

verslavingen

Slaapstoornissen

Onverklaarbare lichamelijke klachten

Binnen mijn praktijk begin ik de behandeling doorgaans met een uitgebreide intake. We bespreken dan vervolgens de route die doorlopen. Als EFT (soms gecombineerd met hypnotherapie en NLP) niet voldoende effect heeft dan kijken we of het zinvol is om voedingsmiddelen te schrappen en supplementen toe te voegen. Mensen die naast emotionele klachten lijden aan het geïrriteerd darm syndroom zijn nagenoeg altijd gebaad bij dieet aanpassingen. Die gifstoffen uit hun darmen gedragen zich als neurotoxinen en kunnen voor groot psychisch en lichamelijk lijden zorgen.

Heel goed is het GAPS dieet (gut and psychologie diet) om de lichamelijke oorzaak weg te werken. Met name bij ernstige gedragsstoornissen, ernstige chronische vermoeidheid en bij ernstig psychisch lijden, als deze klachten niet te verklaren zijn uit een traumatisch verleden of fysieke beschadigingen, is het GAPS dieet mijn eerste keuze. In mijn praktijk zie ik dat ernstig therapie resistente cliënten (zowel regulier als alternatief) hiermee hun genezing vaak in beweging zetten.